Koupit e-vstupenku

Naše akce

Jedovaté cykasy - aneb Co Maryša neznala II.

16. 7. - 5. 9. 2021

Pokračování výstavy jedovatých sukulentů s obměnou expozičního prostoru Světa sukulentů. Nyní dostaly větší prostor jedovaté cykasy. K vidění budou i vybrané sukulenty a další exotické rostliny z celého světa. Chybět nebude ukázka jedovatých semen a plodů. 

Cykasy jsou vývojově prastarou skupinou. Největšího rozmachu dosáhly v druhohorách a některé ze současných druhů skutečně pamatují období dinosaurů.

Jsou to obvykle statné rostliny s růžicí tuhých zpeřených listů vyrůstajících z kmínku či většího kmene do velikosti až 15 m u nejvyšších druhů. Cykasy rostou v subtropických a tropických oblastech celého světa vyjma Evropy. Nejbohatšími oblastmi výskytu jsou jihovýchodní Asie, Karibik a Mexiko, Austrálie i jižní Afrika.

Všechny cykasy jsou jedovaté! I přes časté otravy jsou například v Japonsku cykasy dosud pojídány.

Výstava bude probíhat v expozici Svět sukulentů v severní části zahrady viz mapa níže:

mapa_marysa_2

 

V průběhu celého roku v naší zahradě postupně odhalujeme tajemství rostlinných zabijáků, dozvíte se, co dělat v případě otravy a hlavně, jak takové otravě předejít. A právě součástí této jedovaté sezóny je i výstava jedovatých cykasů. 

pruvodce

Průvodce Jedovatou sezónou, který vám představí zajímavosti o rostlinách a jednotlivých částech zahrady, si můžete zakoupit na pokladnách.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.