Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Kvete vzácná bílá sloní palma

7. 1. 2021

Ačkoliv je skleník Fata Morgana uzavřen, život se v něm nezastavil. Rozkvetl nám náš poklad - vzácná Kerriodoxa elegans, které se pro její vzrůst a zbarvení přezdívá bílá sloní palma. V přírodě se vyskytuje jen na dvou lokalitách na území Thajska. Je jí asi 20 let a skleník zdobí již od jeho otevření v roce 2004 a postupně se stala jednou z jeho dominant. Ve skleníku je spolu s ní dalších více než 40 druhů palem, což zdejší sbírku řadí mezi ty největší v Evropě. Nemůžeme se dočkat, až si je budete moci všechny prohlédnout.

Tento vzácný a mimořádně atraktivní druh palmy je pro vědu poměrně nový, byl popsán teprve v roce 1983 a od té doby je nesmírně žádaným druhem. Objevena však byla již dříve, a sice 11. března 1929. Jediný druh rodu roste pospolitě na velmi malém území jižního Thajska, v podrostu na svazích poměrně suchého lesa na pouhých dvou lokalitách v nadmořských výškách 100-300 m. Jedna lokalita je na turisticky populárním ostrově Phuket v Khao Phra Taew Royal Wildlife & Forest Reserve a druhá na pevnině v národním parku Khao Sok.

Palma vyniká výraznými, málo dělenými, téměř okrouhlými dlanitými listy o průměru až 2 m s nápadně bílou spodní stranou. Téměř netvoří kmen. Listy mají zajímavou vlastnost, která nebývá u palem častá. Nejprve se čepel plně rozevře v blízkosti středu rostliny a až poté se začíná prodlužovat řapík a vyzdvihovat velký list vzhůru. Je to adaptace na růst v hustém podrostu, kde si tak rostlina udělá lépe prostor kolem sebe. Květenství je přízemní, bělavé s jemným růžovým až hnědým nádechem s množstvím květů a výraznými listeny hnědé barvy. Kerriodoxa je dvoudomá, naše rostlina je samičí." Vlastik Rybka, náměstek pro odbornou činnost Botanické zahrady Praha.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.