Koupit e-vstupenku

Naše novinky

ČLÁNEK | Oblíbená odrůda Karla IV. a vinice Prahy 8 a okolí

1. 9. 2023

Za dobrým vínem není nutné cestovat až na jižní Moravu. Vinohradnictví má v Praze historickou tradici a oblast Prahy 8 a přilehlého okolí bývala z pohledu pěstování vinné révy jednou z nejvíce využívaných lokalit a tratí. Zdejší jižní svahy podél řeky se pro vinohrady přímo nabízely a nabízejí. Vinice a usedlosti tu vznikaly již v první polovině 13. století. Rozmach vinařství a vinohradů, tehdy v okolí Prahy a Pražského hradu, nastal za vlády Karla IV., který 16. února 1358 vydal nařízení o zakládání vinic – všechny vhodné jižní svahy byly osázeny révou vinnou. Největšího rozkvětu dosahovalo pražské vinohradnictví za vlády Rudolfa II. a Praha byla právem nazývána „městem vína“.

Karel IV. si při svém pobytu ve Francii oblíbil zdejší Pinot Noir (Rulandské modré) a většinu vinic v okolí Pražského hradu tak nechal osázet právě touto odrůdou. Není se čemu divit. Tato odrůda je jedinečná, na pražských jižních svazích se jí daří a je velmi variabilní. Mimo jiné je dominantní odrůdou na Vinici sv. Kláry v trojské botanické zahradě.

Rulandské modré je starobylá, středně pozdní moštová odrůda révy vinné, pocházející pravděpodobně z oblasti Burgundska, kde ji nejspíše pěstovali již staří Římané. Je tradičně používána k výrobě červených a růžových vín, nicméně je i velmi oblíbenou odrůdou pro výrobu tichých i šumivých bílých vín z modrých hroznů, tzv. Blanc de Noirs. Rulandské modré dobře vyzrává, plodnost dřeva je vysoká a výnosnost jednoho keře je velmi dobrá. Tato odrůda poměrně dobře odolává škůdcům. Pro její pěstování jsou nejvhodnější mírné, jižní, svahovité pozemky s dostatkem slunce. Což je téměř přesná charakteristika svahů podél řeky Vltavy v oblasti Prahy 8, Prahy 7 a Prahy 9 – kde se většina usedlostí a vinohradů nacházela.

Kromě Troji, kde v současné době najdete hned několik produkčních vinohradů – Vinice sv. Kláry, Salabka, Jabloňka a nové vinařství Zilvar, pokračovaly vinice podél řeky přes Libeň směrem k Proseku. Většina usedlostí s významnými vinohrady zanikla při rozšiřování výstavby. Za zmínku stojí vinice, které se nacházely v oblasti Bulovky, kde je dnes areál nemocnice – jednalo se o vinice Bulovka, Malá a Velká Vačeška a Rokoska. Ty zanikly v první čtvrtině 20. století, právě kvůli výstavbě nemocnice. Na druhou stranu pak vinice byly vedeny směrem k přírodnímu parku Draháň – Troja – v oblasti V Zámcích, kde jsou ještě pozůstatky dnes už divoce rostoucí vinné révy.

Za dobrým vínem, a nejen Rulandským modrým, se k nám můžete vypravit 16. a 17. září. Tou dobou se v botanické zahradě konají oslavy sklizně – Vinobraní na Vinici sv. Kláry.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.