Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Poprvé nám kvete botanický banánovník

20. 4. 2021

V našem tropickém skleníku Fata Morgana poprvé vykvetl banánovník Musa muluensis z ostrova Borneo. Je to poměrně vzácný druh, který roste pouze na velmi malém území národního parku Mulu. Tento nešlechtěný, přírodní banánovník máme ve sbírkách od roku 2010, kdy se nám podařilo získat semena tohoto unikátního banánovníku z ostrova Borneo. Ze semene jsme vypěstovali rostlinu, kterou jsme v roce 2013 vysadili ve skleníku Fata Morgana. První roky byl růst docela slabý, teprve poslední 2 roky zesílil a vyrostl do výše zhruba 4 m a od báze tvořil nové kmeny. To jsme již netrpělivě vyhlíželi květenství a to skutečně nastalo v těchto dnech.

Přírodní nešlechtěné banánovníky

Přírodní nešlechtěné banánovníky mají obvykle velmi malé plody a v dužnině se nacházejí poměrně velká černá semena (na rozdíl od šlechtěných užitkových banánů). Celkem se rozlišuje přes 70 druhů banánovníků rozšířených v tropických oblastech Starého světa od Indie po Austrálii, jedno z center jejich rozšíření je právě Borneo. Banánovníky jsou nejvyšší byliny světa. Nejmohutnější banánovník světa Musa ingens roste ve vyšších polohách ostrova Nová Guinea, jeho výška může být až 15 metrů.

Banánovníky v našich sbírkách

V našich sbírkách máme nejrůznější zajímavé druhy banánovníků. Od zimovzdorných druhů, jako je například Musa basjoo a nádherně kvetoucí Musella, které si mohou i drobní pěstitelé vysadit ve svých zahradách, po vzácný druh Musa haekkinenii. Tento přírodní druh pochází z Vietnamu a jedná se o drobnější rostlinu s výraznými červenými květy. Popsán byl až v roce 2013. Ve sbírce máme i druh Ensete ventricosum, u kterého se nekonzumují plody, ale květenství.

 

„Úkolem botanických zahrad je kromě prezentace botaniky také vědecká činnost a zachování rostlinného genofondu. Těší nás, pokud se nám podaří vypěstovat vzácné a unikátní rostliny. Tento druh banánovníku se řadí mezi nejzajímavější rostliny, na které ve skleníku Fata Morgana můžete narazit. Doufám, že i návštěvníci se už brzo stanou svědky těchto přírodních zázraků,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.