Koupit e-vstupenku

Naše akce

Orchideje – miniatury a giganti Ekvádoru

23. 9. - 10. 10. 2021

Letošní podzimní výstava přiblíží rostlinné bohatství a extrémy jihoamerického Ekvádoru v dechberoucích aranžmá. Expozice se zaměří zejména na extrémy v této rostlinné skupině, a to jak na miniatury, tak na druhy dorůstající doslova obřích rozměrů.

Oblíbená výstava se letos uskuteční v mimořádném podzimním termínu. Letošní ročník poprvé v historii opakuje téma a nahradí loňský předčasně ukončený zážitek.

Na skok do Ekvádoru plného kontrastů

V jihoamerickém Ekvádoru je ve volné přírodě možné nalézt více než 4000 druhů orchidejí. Kurátoři naší zahrady podnikli právě do této země v roce 2019 expedici s cílem studovat rostliny na původních stanovištích v přirozeném prostředí. Získané poznatky využívají při pěstování orchidejí a dalších cenných rostlin ve sbírkách zahrady. Množství fotografií zdejší krajiny a rostlin právě z této expedice zpestří i připravovanou výstavu. Ačkoliv Ekvádor není co do rozlohy velký, setkáváme se tu s nejvyšší biodiverzitou na světě. Různorodost prostředí se odráží v neskutečné rozmanitosti zdejší přírody.

Aranžmá výstavy

Květinová aranžmá pro výstavu i tentokrát navrhla a realizuje jedna z nejlepších českých floristek Klára Franc Vavříková. Na podobě přehlídky orchidejí v naší zahradě se podílí již potřetí v řadě. Inspirací jí byl jihoamerický Ekvádor a jeho pestrá škála barev. Během procházky skleníkem se setkáte s mnoha typickými symboly této země, navštívíte květinové tržiště, zahlédnete pestrobarevného kolibříka a doslova na dosah ruky budete mít aktivní sopku. To vše originálně zpracované s využitím různorodých materiálů, jako jsou třeba české skleněné korálky od firmy Preciosa, doplněné různobarevnými květy živých orchidejí a dalších rostlin.

Aranžmá vzniknou za pomoci studentů Střední zahradnické akademie v Mělníku a za partnerské podpory firmy Forestina, která podpořila celou výstavu. Děkujeme!

Prodej rostlin

Oblíbený prodej orchidejí a dalších rostlin od našeho dlouhodobého spolupracovníka Radka Kacerovského z Pokojovky.cz v zásobním skleníku pod Fata Morganou. Poradíme s výběrem začátečníkům i pokročilejším pěstitelůn.

Přijďte se podívat, co je k mání v tomto výjimečném podzimním termínu. K dispozici bude široký sortiment kultivarů i původních druhů orchidejí a dalších pokojových rostlin.
Prodej i výstava budou otevřeny úterý až neděle. Obojí bude otevřeno v pondělí 27. 9. i na svátek 28. 9.

Pro vstup do prodejny je potřeba mít zakoupenou platnou vstupenku do skleníku Fata Morgana.
 

Kalendář ORCHIDEJE

V infostánku budete moci zakoupit vydatný šestnáctiměsíční kalendář na období září 2021 až prosinec 2022, plný fotografií těchto nádherných rostlin od našich kurátorů Romany Rybkové a Jana Ponerta. Cena 150 Kč.

Základní informace

KDE: Skleník Fata Morgana, otevírací doba út–ne, 09.00–⁠19.00

Otevírací doba skleníku: ÚT - NE, svátky 9.00 - 19.00, PONDĚLKY ZAVŘENO (výjimka 27. 9. bude skleník otevřen).

KUDY: Nejlepší trasa vede od zastávky autobusu 112 "Botanická zahrada Praha" nebo "Zoologická zahrada".

ZA KOLIK: Vstupenka na výstavu odpovídá standardnímu ceníku pro skleník Fata Morgana:

Orchideje v Botanické zahradě Praha

Orchideje patří do čeledi vstavačovité a jsou jednou ze dvou nejpočetnějších čeledí cévnatých rostlin. Přesný počet druhů orchidejí na celém světě není známý. Odhaduje se, že zhruba každý desátý druh vyšších rostlin na zemi je orchidej. Každoročně jsou však popisované nové.

Naše zahrada pěstuje ve svých sklenících přibližně 2 500 druhů orchidejí. Specializuje se výhradně na cenné původní botanické druhy. Sbírka zahrnuje jak veřejnosti již dobře známé rody, jako jsou Cattleya, Cymbidium, Dendrobium nebo Oncidium, tak i ty, o kterých vědí spíše jen odborníci. Velkou část sbírky tvoří speciální kolekce miniaturních orchidejí ze sekce Pleurothallidinae, která slouží k vědeckým účelům.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.