Koupit e-vstupenku

Naše akce

ODPOVĚDNÉ DÍLNY | Smysluplné workshopy pro lidi a přírodu

6. - 27. 8. 2022

Život s rostlinami je hezčí! 

Každou srpnovou sobotu jsme pro vás připravili inspirativní a zážitkové workshopy, smysluplné pro lidí a přírodu, které se budou věnovat městské biodiverzitě a udržitelnosti. 

Ukážeme vám různé možnosti, jak lze pěstovat rostlin ve městě, jak přinést více zeleně na svá okna, balkóny, anebo jak podpořit sousedské předzahrádky. Ukážeme vám, jak fungují souvislosti městských i přírodních ekosystému. 

Akce je pro všechny, kteří chtějí do města přivést více přírody a vidí v bioodpadu cenný zdroj, proto s sebou vezměte své děti, kamarády nebo rodiče a prarodiče.

Harmonogram workshopů

6.8. a 20.8. PĚSTUJEME ZE SEMÍNKA

od 10.00 do 18.00, Ornamentální zahrada - MAPA areálu

Budete mít možnost tvořit budoucnost společně s nadací Partnerství (6.8.) a se společenský prospěšným podnikem Kokoza (20.8.). Popovídáme si o možnostech komunitního zahradničení, a také o tom, jak pečovat o semena.

Společně si ukážeme skutečné příklady dobré praxe, které pomáhají městům zlepšit (zazelenat) jejich prostředí. 

Zkuste poznat vůni bylinek na našich bylinkových záhoncích. Po absolvování testu se budete moci zapojit do upcyklační dílny a tvorby květináčků na klíčení. Budete vyrábět ze starých publikací, knih a novin.

Těšit se můžete také na výrobu náramků ze starého textilu - provazoplet.

Tento workshop se neobjede bez starých triček. Každý je má ve své skříni až do zahájení workshopu provazoplet. Pravděpodobně totiž nenajdou uplatnění jinde a obvykle končí na skládce nebo ve spalovně. V Odpovědné dílně je vaše šikovné ruce  promění v slušivou čelenku, náramek, opasek nebo hračku pro zvířecí miláčky. K dispozici bude omezený počet triček, a proto doporučujeme si na workshop přinést i vlastní tričko.

13.8. a 27.8. KOMPOSTUJEME

od 10.00 do 18.00, Ornamentální zahrada - MAPA areálu

Víte, jak vypadá běžná půda v Praze? A jak vypadá kompost? Víte, z čeho vzniká? V naší odpovědné dílně zjistíte, proč je bioodpad poklad a jak s ním můžete nakládat doma pro dobro vašich pokojových květin i přírody ve vašem okolí.

S otázkami jsme ještě neskončili. Víte, kterým bylinkám kompost prospívá? Pokud nevíte, nebo si nejste jisti anebo víte, tak přijďte za námi a společně provedeme rozlišovací testy půdy a kompostu. Názorně vám ukážeme společně s expertkou ze společensky prspěšného podniku Kokoza (13.8.), jak nakládat s bioodpadem a kompostovat ve městě.

A aby toho nebylo málo, tak pro vás máme připravené zavařovací sklenice, na které budete moci pomocí gravírovacího pera vytvořit svůj vlastní obrázek a rázem budete mít svou vlastní krásnou vázičku na květiny.

Tento workshop se neobejde bez starých zavařovaček, každý je má doma, ale až do naše worskhopu často končí v kontejneru se sklem. Naučte se s námi jak je ještě prakticky využít. V Odpovědné dílně je vaše šikovné ruce promění v originální vázu, namáčecí nádobu na luštěniny, stojánek na tužky, jedinečnou láhev na svačinu, stylovou bezobalovou nakupovací dózu nebo hezký svícen. Budeme gravírovat. V dílně bude k dispozici omezený počet možných lahví k tvoření, proto doporučujeme si na workshop přinést i vlastní zavařovačku s víčkem.

Na našem posledním srpnovém workshopu (27.8.) Vám s neziskovou organizací Zerowasters představíme základní koncept zero waste životního stylu, tzv. pyramidu 5Z - zamítni, zredukuj, zužitkuj, zrecykluj a zkompostuj. Seznámíte se zde se zero waste pomůckami, přičichnete k minimalismu i přírodní bezobalové kosmetice, připomenete si kompostování, objevíte jak si při nákupu vybírat s ohledem na předcházení vzniku odpadu. Malá škola hrou na téma zero waste.

Vstupné

Aktivity v odpovědných dílnách jsou bezplatné. Nutné je pouze zakoupení vstupenky do areálu zahrady dle standardního ceníku:

DRUH VSTUPNÉHO PRODEJ NA MÍSTĚ

E-VSTUPENKA (nákup online)

Dospělí 150 Kč 135 Kč
Děti 3–15 let; žáci a studenti do 26 let s platným průkazem či ISIC 100 Kč 85 Kč
Rodinné vstupné (2 dospělí + 3 děti 3-15 let) 450 Kč 415 Kč
Senioři nad 60 let, ZTP 75 Kč 70 Kč
Senioři 70+ 1 Kč x
Děti 0–2 roky, Kočárek, ZTP/P zdarma x

Sleva 10 % na vstupném při nákupu e-vstupenky.

Workshop Odpovědná dílna v naší botanické zahradě vznikl ve spolupráci se společností M-ocean a je realizován za podpory projektu Praha myslí dopředu. V Odpovědné dílně připravují tematické, edukativní workshopy o udržitelnosti, které lidi baví. Žádná nuda a žádný zbytečný negativní dopad, hodně inspirace a osvěty. V Odpovědné dílně žijí tématy udržitelnosti (zelená města, biodiverzita), neformálním vzdělávání a upcyklací.

PMD_logo_CZ_col

 

Těšíme se na vás!

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.