Koupit e-vstupenku

Naše akce

Orchideje

8. - 31. 3. 2019

skleník Fata Morgana, zásobní skleník
úterý – neděle, 9.00 - 19.00

Až do 31. března 2019!

Nechte se okouzlit krásou rostlinného těla, podivuhodnými tvary a pestrými barvami květů orchidejí. Inspirujte se originálními vazbami a aranžmá z dílny přední české floristky Kláry Franc Vavříkové.

Ve skleníku Fata Morgana se seznámíte s původními druhy orchidejí nejen z našich sbírek, ale i od dalších vystavovatelů. Překvapí vás také novinky z produkce šlechtitelů. Těšit se můžete na ukázky aranžování, přednášky i výstavu fotografií. Nejen orchideje, ale i další rostliny si budete moci také zakoupit anebo se poradit o jejich pěstování. Prodej zajišťuje firma Pokojovky.cz.

Letošní v pořadí už třináctá výstava orchidejí vznikne ve spolupráci s přední českou floristkou Klárou Franc Vavříkovou. K jejím úspěchům v oblasti floristiky patří mimo jiné zisk titulu Mistr ČR ve floristice 2014 na 43. Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva a Mistr Slovenska ve floristice 2016 a 2017. V současnosti je místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR.

„Ztvárnění oblíbené výstavy orchidejí ve skleníku Fata Morgana je jednoznačnou výzvou pro každého floristu. Takto pojatá akce je zcela odlišná od dosavadních velkých projektů, které jsme realizovali. Jde o prezentaci jedné čeledi v kulise fantastického porostu plného nádherných rostlin. Florista tak musí zcela privilegovat orchideje se zajímavým podpůrným prvkem, aniž by popřel kouzlo samotné Faty Morgany,“ přibližuje floristka Klára Franc Vavříková.

Základní myšlenkou konceptu výstavy je právě krása rostlinného těla orchidejí. Ta vynikne na podkladu, který květiny nebude rušit, ale naopak je podpoří a nechá vyznít. „Jako podklad jsme zvolili prvek kruhu, jenž je symbolem nekonečna, koloběhu života, štěstí a naděje, vlastně i přátelství a věrnosti. Je to pozitivní obrazec, který bude návštěvníky provázet celou výstavou,“ vysvětluje Klára Franc Vavříková. A dodává: „Celá expozice bude hýřit barvami, jež osobně ráda připodobňuji k chutím a vůním. Na výstavě se tak návštěvník setká například s pomerančem, čokoládou, kokosem, mentolem, jahodovou, malinovou a vanilkovou zmrzlinou a možná i s kávou. Chybět nebude barevnost pavího pera a krve… prostě Fata Morgana.“

Krása rostlinného těla orchidejí

Orchideje jsou nesmírně rozmanité a některé z neobvyklých druhů zmýlí na první pohled i odborníka. Návštěvníci spatří pralesní miniatury i orchideje polopouště s listy tvrdými jako plech. Zjistí, že chlupaté tělo je krásné a listy mohou být barevnější než květy, objeví kořeny, které rostou vzhůru či tvary inspirující umělce. Na doprovodných panelech se návštěvníci dozvědí mnoho zajímavých informací například, která orchidej má největší květ, jaká k životu nepotřebuje listy, a které druhy patří k těm nejmenším. „K největším orchidejím světa patří Grammatophyllum speciosum z nížin jihovýchodní Asie. Roste přichycená na silných větvích obzvlášť statných stromů. Jednotlivé pahlízy této orchideje dorůstají délky tři metry, celý trs může vážit více než tunu. Na třímetrových květních stvolech rozkvétá 30 až 50 květů širokých asi 15 centimetrů,“ dodává Romana Rybková. I tuto orchidej návštěvníci na letošní výstavě uvidí, třebaže jí do dospělé velikosti ještě pár let chybí.

Doprovodný program:

- každý víkend od 9.00 hodin komentovaná prohlídka výstavy s průvodcem v ceně vstupného /počet míst omezen, rezervace není možná/

- 16. 3. od 13.00 hodin přednáška Orchideje, péče a ošetřování, Miroslav Malý

- 23. 3. a 24. 3. od 14.00 hodin workshop aranžování orchidejí vedený floristou Zdeňkem Kupilíkem

- 30. 3. od 13.00 hodin přednáška Za orchidejemi Ekvádorských hor, Jan Ponert

- výstava fotografií před skleníkem Fata Morgana po celou dobu výstavy

- denně kromě pondělí v zásobním skleníku prodej rostlin, který zajišťuje firma Pokojovky.cz

Přednášky, workshop a prodej rostlin probíhají v zázemí administrativní budovy u skleníku Fata Morgana.

Občerstvení:

vždy o víkendech:

- HY Coffee Point, Food truck Mek a Číz /mimo 16. a 30. 3. /,
- Firma – Burger, s.r.o. /pouze 16. a 30. 3. /.

Návody na pěstování orchidejí ke stažení:

Cattleya

Cymbidium

Dendrobium

Odontoglossum

Paphiopedilum

Phalaenopsis

Vanda

Partnerem výstavy orchidejí 2019 je společnost Forestina, s. r. o.


Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.