Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Pražský primátor a starosta města Tchaj-pei zasadili strom

14. 1. 2020

Pro tuto příležitost jsme jako vhodného reprezentanta flóry ostrova Tchaj-wan vybrali dřevinu s příznačným jménem tajvánie kryptomeriovitá (Taiwania cryptomeroides). Tuto rostlinu jsme získali darem od Taiwan Forestry Research Institute. Semínko pocházelo ze sběru provedeného v roce 2000 v oblasti u města Tayuling v nadmořské výšce přibližně 2200 metrů. Ačkoliv je mladému stromku letos již 20 let, měří prozatím jen 1,5 metru. V nejbližších letech máme v plánu umístit tento pozoruhodný jehličnan na chráněném místě ve venkovní expozici, kde bude možné mírné zimní přitopení. Návštěvníci zahrady si budou moci tajvánii prohlédnout během výstavy jehličnanů, která proběhne letos od 17. června do 13. září.

Tajvánie kryptomeriovitá (Taiwania cryptomeroides)
Jedná se o ceněný dlouhověký jehličnatý strom z čeledi cypřišovitých, patřící k nejstatnějším dřevinám celé Asie. Roste velmi pomalu a dožívá se věku až dva tisíce let. V minulosti se jeho dřevo hojně využívalo ve stavebnictví a na výrobu nábytku. Ostrov Tchaj-wan hostí ve svých horách asi nejbohatší populace tohoto druhu. Existují i populace na asijské pevnině, a sice na severu Vietnamu, v jihovýchodní Číně a v Barmě. Někteří autoři však popisují tyto populace jako jiný druh Taiwania flousiana. Tajvánie je dřevina pro středoevropské venkovní výsadby hraniční. Rizikové jsou pro ni zejména zimy s teplotami klesajícími pod -20 stupňů Celsia. V západní Evropě však zimy přežívá.

Zahrada má ve svých sbírkách poměrně velkou kolekci dřevin i bylin z Tchaj-wanu umístěnou částečně ve skleníku Fata Morgana, dále v nově opraveném lesním skleníčku Emei Shan a část rostlin pěstuje také v zázemí.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.