Koupit e-vstupenku

Naše novinky

BOTANICKÁ NA CESTÁCH | Zážitkový vzdělávací program pro školy

13. 3. 2024

Naše zahrada dlouhodobě nabízí vzdělávací programy pro školy. Jedná se o komentované prohlídky s průvodcem, výukové programy nebo workshopy v laboratorní učebně. Všechny tyto aktivity probíhají výlučně v areálu zahrady.

Nově jsme si připravili projekt Botanická zahrada na cestách, kdy botaniku a svět rostlin představujeme žákům základních škol přímo v jejich třídách. Pestrý program jim mimo jiné vysvětlí, jaký je rozdíl mezi botanickou zahradou a parkem. V krátkém videu představíme žákům přehled aktivit botanické zahrady od odborné činnosti přes tematické akce až po vzdělávací programy.  V další části je  hravou formou seznámíme s posláním botanické zahrady a ukážeme, že botanika a studium rostlin nejsou žádná nuda. Žáci dostanou příležitost poznávat svět rostlin všemi smysly a proniknout pomocí mikroskopů až na úroveň buněk. Začátkem roku proběhla pilotní fáze.

Botanická zahrada na cestách je program určený žákům druhých až šestých tříd základních škol. Nabídne jim pohled do světa rostlin, pomocí různých aktivit ukáže význam rostlin pro planetu Zemi a představí jednoduché způsoby, jak vlastním chováním snížit uhlíkovou stopu a podpořit udržitelný rozvoj. Pro žáky je (dle jejich věku) připravena práce s mikroskopem a binokulární lupou. Děti v rámci programu, který trvá 90 minut, prozkoumají rostliny nejen zrakem, ale zapojí i další smysly, tedy také chuť, čich, sluch či hmat. I přes ucelenost programu jsou aktivity, které mladí badatelé vyzkoušejí, pouze malou ochutnávkou vzdělávání v botanické zahradě.

Zážitková prezentace nezapomíná ani na pedagogy. Představí jim pestrou nabídku dalších možných aktivit přímo v areálu botanické zahrady, s žáky se mohou zapojit do probíhajících aktivit a inspirovat se příklady dobré praxe, jak atraktivně učit o rostlinách a upevňovat povědomí o nezastupitelném významu rostlin pro naši planetu.

Na cesty se budeme vydávat i v zimním období roku 2025. Rezervační systém a bližší informace o celém programu spustíme v polovině tohoto roku.

Sledujte pravidelně naše stránky nebo se přihlaste k odběru newsletteru "Zpravodaj pro pedagogy"aby vám nic neuniklo.

Roadshow podporuje generální partner, značka Hyundai, a Magistrát hl. m. Prahy.

Hyundai_Logo_Hor_FullColour_CMYK Praha_logo-1_cervene

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.