Koupit e-vstupenku

Naše novinky

ČLÁNEK | Jak rostliny přežívají zimu?

20. 11. 2023

Určitě jste zaznamenali, že někteří živočichové z našeho okolí se s příchodem chladnějších dnů přesouvají do teplejších míst, vyhledávají útočiště vhodná k zimnímu spánku nebo hibernaci. Co je k tomu vede?  Hlavním důvodem je nedostatek potravy, jak živočišné, tak i rostlinné, a samozřejmě i pokles teplot a zkracující se délka dne.

Rostliny patří mezi organismy závislé na vnějších zdrojích tepla. Neumí se, jako například včely, shromažďovat v chomáčích a udržovat v teplotách nad nulou, ani se nemohou zvednout a přesunout někam do úkrytu. Na zimu se ale mohou připravovat a přečkávat ji rozmanitými způsoby. Pojďme se společně podívat na to, jak se se zimou vyrovnávají naše stromy.

Co je v zimě ohrožuje nejvíce? Překvapivě to není mráz, ale nedostatek dostupné vody, tedy sucho.

U listnatých stromů je základem přežití důsledné zbavení se všeho, co by jim mohlo překážet, z čeho by se mohla zbytečně voda odpařovat.  Zelené barvivo v listech se před opadem rozloží na využitelné látky, které rostlina přesune do kořenů a bude z nich čerpat po dobu vegetačního klidu. V listech tak zůstanou pouze žlutá a červená barviva, která v průběhu jara a léta většinou nevidíme.

Jehličnaté stromy mají výhodu v tom, že plocha jehlic, ze které se může odpařovat voda, je mnohem menší, pokožka silnější, a ještě navíc opatřená voskovou vrstvičkou. Proto si s výjimkou opadavého modřínu mohou dovolit mít jehlice po celou zimu. Za odměnu na jaře nemusí čekat, až jim z pupenů vyraší listy a mohou zachytávat i ty nejčasnější sluneční paprsky.

Stromy musí také zajistit, aby jim nezmrzla míza, protože ledové krystalky by rostlinné buňky poškodily tak, že by je doslova roztrhaly na kusy. Řešení je docela jednoduché: zvýšení koncentrace sacharidů v nitrobuněčné tekutině sníží její bod tuhnutí, a tím vydrží déle kapalná. V podstatě se tedy jedná o biologickou verzi nemrznoucí kapaliny. Úžasné!

Až tedy budete procházet zimní zahradou, pamatujte na to, že stromy kolem vás udělaly všechno proto, abyste se mohli po celý rok radovat z jejich krásy a přítomnosti.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.