Koupit e-vstupenku

Naše novinky

ČLÁNEK | Májové květy

26. 4. 2023

„Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas…„Tak trefně vystihl jarní dobu ve své lyrickoepické skladbě Karel Hynek Mácha v roce 1836. K tomuto okamžiku patří neodmyslitelně kvetoucí stromy a keře, zejména pak z rodu slivoní a třešní. Ať už je to naše domácí, planá třešeň ptačí (Prunus avium), tak i proslulá asijská sakura, jejíž české pojmenování je slivoň pilovitá (Prunus serrulata). Za všechny vyzdvihněme sloupovitý kultivar ‘Amanogawa’ nebo v uličních stromořadích používaný ‘Kanzan’, připomínající bonsajové tvarování Hokidachi, neboli „koště“. Nejvíce japonsky se však podle jména tváří převislý kultivar ‘Kiku – Shidare’. Dalším výrazným druhem je třešeň Sargentova (Prunus sargentii), pocházející z Dálného východu.

Nejbohatším měsícem na květy dřevin je právě měsíc květen. Kromě zmíněných sakur, kvete i výrazná skupina šeříků. Zejména pak kultivary šeříku obecného (Syringa vulgaris), šeříku čínského (Syringa x chinensis), nebo později kvetoucího šeříku Prestonové (Syringa x prestoniana). Celou paletu kvetoucích dřevin a šeříků v parcích a zahradách doplňuje původní a bíle kvetoucí hloh jednosemenný (Crataegus monogyna). Velmi výraznou skupinou dřevin kvetoucích v květnu jsou také pěnišníky a azalky (Rhododendron) a zajímavou skupinou jsou pak květnaté dříny. Dřín květnatý (Cornus florida), kvete před olistěním, ale může dokvétat ještě na počátku měsíce května. Naopak, dřín japonský (Cornus kousa), kvete později a první květy se objevují až na konci měsíce. Abychom nezapomněli na liány, tak mezi ty nejvýraznější se řadí vistárie. V měsíci květnu je dominantní vistárie japonská (Wisteria floribunda) nebo kultivary vistárie vznešené (Wisteria brachybotris ‘Yae Kokuryu Fuji’). Ty kvetou hned po královně dubnových treláží a pergol, vistárii čínské (Wisteria sinensis).

Májové květy lze obdivovat v expozicích botanické zahrady v Troji, mezi nejvýraznější patří právě Japonská zahrada s asijskými slivoněmi a třešněmi a rododendrony a azalkami. Na Pivoňkové louce v máji rozkvétají dominantní laty jírovců (Aesculus). K vidění je například plnokvětý kultivar jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum ‘Baumannii´), nebo drobnější, ale zato šarlatový, jírovec pávie (Aesculus pavia) a celé to v pozdním květnu doplní květy dřevitých pivoněk.

Pro májový polibek tak můžete přijít právě do botanické zahrady, která je květů plná.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.