Koupit e-vstupenku

Naše novinky

ČLÁNEK | Zimní procházka zahradou

30. 12. 2022

Jaké bude letošní zima, nevíme. Bude malovat ornamenty vodních krystalků na stéblech loňské trávy? Bude se třpytit chladnými paprsky slunce na ojíněných větvích, jehlicích a listech stromů? Bude vonět tlejícím listím loňského podzimu? Ať tak či tak, nebojme se jí, teple se oblékněme, vyjděme ven a kochejme se detaily zimní přírody, překvapí nás.

Překvapí nás třeba barvami. I zimní zahrada hraje odstíny zelené stálezelených dřevin, listů břečťanu, kalin, zimostrázů i jehličnanů. I obyčejné svídy nás mohou těšit sytými barvami letorostů, rudých i svěže zelených. Záleží na odrůdě. V lednové zahradě září jak vzácné drahokamy na královské koruně rudé plody cesmín i méně známé nandiny domácí. Tento stálezelený keř pochází z Japonska a již ve starověku byl pěstován v Číně a Koreji. Velice dekorativní jsou také plody okrasných jabloní, které vytrvávají v korunách stromů celou zimu.

Barvou i omamnou vůní nás mohou okouzlit květy kaliny vonné, keře původem ze severní Číny. V časném předjaří kvete také náš domácí lýkovec jedovatý. Jak napovídá jeho jméno, celá rostlina je toxická. Pokud tedy lýkovec pěstujete na své zahradě, mějte na zřeteli rizika z toho plynoucí. Květy lýkovce jsou fialově růžové, vonné. Když už hovoříme o jedovatosti některých krásek zimních zahrad, neměli bychom zapomenout na tis, jednu z našich nejjedovatějších dřevin. Byla vyšlechtěna řada okrasných kultivarů tisů, které se liší vzrůstem, velikostí i barvou jehlic. V zimě je tis ozdoben červenými míšky, která se stávají vyhledávanou potravou pro ptáky i přesto, že uvnitř ukrytá semena jsou prudce jedovatá.

Leden je vůbec ideálním měsícem pro pozorování ptáků v zahradě. Pokud ptactvo přikrmujete během zimy na krmítkách, můžete se první lednový víkend zapojit do celorepublikové akce Ptačí hodinka, která probíhá letos již pátým rokem a těší se velké oblibě u nejširší veřejnosti. A pokud jste milovníky ptačí říše, kromě krmítek můžete na své zahradě vybudovat pro ptačí hosty útočiště v podobě hromady větví, které ocení zejména vrabci a střízlíci. Stejně tak kupa listí se stává vyhledávanou spižírnou plnou ptačích dobrot, ať již semen, shnilých plodů, nebo larev. Pokud nebude vaše zahrada vysmýčená do posledního lístku, vězte, že bude mnohem živější, barevnější a odměnou vám bude zpěv ptačích hostí.

Lednová zahrada může být sněhem zavátá, může být zmrzlá, může být blátivá, nikdy ale nudná. I v zimě je živá a zajímavá. Nebojte se jí prozkoumat.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.