Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Judista Krpálek vysadil kryptomerii

10. 6. 2020

Judista Lukáš Krpálek se stal 105. účastníkem projektu Kořeny osobností trojské botanické zahrady
Vysadil kryptomerii japonskou

Lukáš Krpálek je český
judista,
olympijský vítěz z roku 2016,
mistr světa z let 2014 a 2019 a trojnásobný mistr Evropy mezi seniory.
V roce 2016 se stal vítězem ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky a v roce 2019 toto vítězství zopakoval.

Kryptomerie japonská (Cryptomeria japonica) je stálezelený jehličnatý strom. Jaká může být souvislost mezi jehličnatou dřevinou a judem? Obojí má původ v Japonsku. Kryptomerie zde tvoří velké lesy a je součástí výsadeb u japonských klášterů. Kryptomerie, podobně jako judo, tak spojuje praktickou i duchovní rovinu. V domovině jsou tyto stromy ceněné, což dokládá jejich věkovitost a mohutnost. Dožívají se několika set let. Ti nejstarší jedinci se mohou dožít téměř tisíce let. Nejstarší exemplář 'Jómon Sugi' má více než 900 let,dodává kurátor dřevin Tomáš Vencálek.
Kryptomerie se svými až 70 metry patří mezi nejvyšší jehličnany Japonska. Podobnost s Lukášovou výškou mezi ostatními judisty lze už jen domýšlet.

Jsme velice šťastní, že po nucené přestávce otevřela naše zahrada své brány všem návštěvníkům, ale i zajímavým a ve sportu velmi úspěšným osobnostem, jako je právě Lukáš Krpálek, a náš projekt Kořeny osobností tímto může zdárně pokračovat,říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Olympijský vítěz v judu se stal již 105. pokračovatelem unikátního projektu Kořeny osobností. Zároveň se stal jubilejním 20. sportovcem tohoto projektu a zařadil se tak po bok Věry Čáslavské, Martina Doktora, Štěpánky Hilgertové, Dany Zátopkové, Emila Zátopka, Gabriely Koukalové, Josefa Masopusta, Pavla Nedvěda, Petra Čecha, Antonína Panenky, Jana Železného, Barbory Špotákové, Ester Ledecké, Adama Ondry, Josefa Váni, Jiřího Ježka, Kateřiny Teplé Šromové, Terezy Kmochové a Karla Lopraise.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.