Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Máme pandu!

23. 4. 2020

V našem pěstebním zázemí vyklíčila panda. Semeno vyseté v prosinci loňského roku začalo klíčit přesně na apríla. 
Panda není jen roztomilý medvídek, ale také strom. Druh pojmenovaný panda olejnatá (Panda oleosa) pochází ze západní Afriky a zajímavý je jak svým jménem, tak také různorodým využitím, mimo jiné i v tradičním léčitelství.

Semena pandy olejnaté jsou známá tím, že jejich klíčení trvá obvykle velmi dlouho, často
i v řádech mnoha měsíců. Nám se pro ně podařilo připravit vhodné podmínky a jedna z rostlin díky tomu vyklíčila poměrně rychle,
již po necelých čtyřech měsících.

Panda olejnatá je jediným zástupcem svého rodu a řadí se do čeledi pandovité. V přírodě je možné se s ní setkat v nížinných deštných lesích západní Afriky od Guineje po Kongo. Výrazné jsou její kulovité plody, které obsahují jedno velké olejnaté semeno. Kromě jiných zvířat se jimi živí například sloni, jejich trusem se pak semena šíří. Vyhledávají je také šimpanzi, kteří umějí tvrdou slupku plodů rozbíjet pomocí kamenů. Místní obyvatelé semena pandy vaří, údajně totiž chutnají jako ořechy. Ze semen se také lisuje velmi kvalitní potravinářský olej. Světlé, středně tvrdé dřevo pandy se využívá k výrobě kánoí a v truhlářství. Nelze opominout ani uplatnění různých částí tohoto stromu v tradičním léčitelství. Tento druh zaujal také vědce, extrakty z jeho kůry totiž prokázaly účinky proti viru HIV.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.