Koupit e-vstupenku

Naše novinky

NOVÁ KNIHA | Ďáblova zahrádka

23. 9. 2023

Poznáte jedovaté rostliny? Víte, že je najdeme všude kolem nás? Proč jsou rostliny jedovaté a jak tyto jedy působí na náš organismus? Před jakými rostlinami byste měli chránit děti a domácí mazlíčky? Naše nová kniha Ďáblova zahrádka poskytne odpovědi nejen na tyto otázky. Začtěte se a poučte se.

Kniha vznikla v návaznosti na celoroční téma a výstavy roku 2021 - Jedovatá sezóna. Autorkami publikace jsou odbornice botanické zahrady - kurátorky Klára Lorencová a Jarmila Skružná a metodička vzdělávání Eva Novozámská. Nebojte se, nechceme vás děsit. Kniha je určena široké veřejnosti a jejím cílem je naučit čtenáře bezpečně rozpoznávat jedovaté rostliny a poučit o možném riziku při kontaktu s nimi. Seznámí vás s "jedovkami", které známe z naší přírody, zahrad, bytů i cizích krajů.

Nenechte se otrávit...

Kniha poskytuje informace o jedovatých rostlinách v několika stovkách druhů. V úvodu se lze dozvědět něco o rostlinných jedech jako takových, jak působí na člověka a jak bývají tyto toxiny člověkem využívány či zneužívány. Připomeneme si, že otravy jsou staré jako lidstvo samo, a přečteme si něco o nejznámějších otravách a travičích světových dějin. Kromě přehledu jednotlivých druhů jedovatých rostlin také kniha upozorňuje na jedy a jedovaté plody, které se mohou dostat až na náš stůl nebo které jsou rizikové pro zvířata a domácí mazlíčky. Naše kniha má zábavnou formou, někdy i s lehkou nadsázkou a humorem, vzdělávat veřejnost a upozornit na jedovaté rostliny, které najdeme v naší přírodě, zahradách či domácnostech. Představuje i ty druhy, které můžeme velmi snadno zaměnit s podobnými nejedovatými užitkovými rostlinami. Věnuje se rovněž rostlinám, které běžně konzumujeme, ale za určitých okolností jsou také nebezpečné. Čtenáře ale rozhodně nechceme děsit, chceme jim přiblížit jedovaté rostliny v jejich rozmanitosti i záludnosti, naučit je bezpečně rozpoznávat a seznámit s možnými riziky při kontaktu s nimi.

Texty jsou doplněny fotografiemi, jejichž autory jsou další odborníci z botanické zahrady a realistickými kresbami grafika Jakuba Chaby. O odbornou revizi se postarala PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D., z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy.

Prvních dvacet knih s podpisem autorek

Pospěšte si! Prvních dvacet zájemců, kteří si knihu objednají v našem e-shopu, dostane speciální výtisk i s podpisy všech tří autorek. Knihu si také můžete koupit přímo v botanické zahradě. Doporučená maloobchodní cena je 349 Kč, stejně jako u dalších publikací, které botanická zahrada doposud vydala.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.