15 měsíců zrání a tajností...Je čas to "bouchnout"
Jako novinku ve sklepě, jsme přivezli po 15 měsíčním zrání na lahvi naše jakostní šumivá vína, která jsme nechali vyrobit u firmy Proqin ve Velkých Němčicích.
Výroba šumivého vína je velmi časově náročná. Na vína se nesmí spěchat, a tak po prvotním dokvašení, se následně naše vína převezla na Moravu. A zde se začíná psát jejich příběh...
Vína se naplní do sektových lahví s přidáním tzv. tirážního likéru, lahve se poté uzavřou korunkovou zátkou. V lahvi dojde k druhotnému kvašení, jen vznikající oxid uhličitý nemá kam unikat, a tak zůstane v podobě bublinek ve víně.
To naše šumivé víno se nechalo ležet na kalech 15 měsíců, pro získání větší komplexnosti a elegance. Poté se kal s odumřelými kvasinkami setřese. Setřásání se provádí ručně po dobu několika týdnů, kdy sediment sedne do hrdla lahve, hrdlo se poté zamrazí a zmrzlý sediment vyletí z láhve ven. Tomu se říká degoržování (odstřelení kalů). Při tom se ztratí malé množství samotného šumivého vína, které se doplní expedičním likérem (směs šumivého vína a hroznového cukru).
Následně se uzavře sektovou korkovou zátkou, opatří agrafou, košíčkem a putuje k nám. Zde se ručně nalepí etikety a šumivá vína putují do vinotéky a následně k vám domů.
„Šumivá vína z naší vlastní produkce zařazujeme do nabídky poprvé. Těšit se můžete na dva zajímavé sekty z odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir), a sice bílé víno z modrých hroznů – Blanc de Noirs, klasifikované jako brut nature, a také brut šumivé rosé. Primárně jsme zvolili Rulandské modré, protože se jedná o typickou odrůdu naší vinice, je oblíbené a máme s ním velmi dobré zkušenosti. Je to velmi variabilní odrůda. Do nabídky sektů pak ještě přibude suché rosé z odrůdy Modrý Portugal,“ popisuje Vladimíra Egertová, vedoucí Vinice sv. Kláry
Nechali jsme vyrobit celkem tři druhy šumivých jakostních vín metodou kvašením v láhvi:
Rulandské modré, Blanc de noir, jako Brut nature, tudíž bez přidání expedičního likéru, ten obsahuje 1 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu.
Rulandské modré rosé, Brut, s obsahem 7 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu.
Modrý Portugal rosé, Sec, s obsahem 25 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin a 11 % alkoholu.
Naše šumivá vína uvedeme do prodeje během piknikového víkendu 12.-14. 8.2022
Prodejní cena: 590 Kč (0,7 l)