Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Sklidili jsme brambory na Indiánském políčku

24. 8. 2020

Sklidili jsme brambory z Indiánského políčka v horní části zahrady.
Upotřebíme je pro sadbu zase příští rok. Skladujeme je na suchém a temném místě, kde nemrzne. Každou odrůdu zvlášť, pečlivě popsanou v prodyšných sáčcích.

Málokoho napadne, že tato nenápadná rostlina s užitečnou hlízou ukrytou pod zemí, zachránila několikrát Evropu před hladomorem. Jejich katastrofální neúroda v roce 1845-46 byla příčinou masové emigrace Evropanů do Spojených států amerických. Brambory ve své podstatě nepřímo, ale velmi citelně, ovlivnily vztahy Irska, Velké Británie a Spojených států amerických.

Víte, že…

O dovezení brambor do Evropy koluje řada nepodložených historek. Jisté je, že v pracích významných evropských botaniků se brambory objevují jako kuriozita již před rokem 1580.

Lilek brambor (Solanum tuberosum) pochází z jihoamerických And. Staří Inkové pěstovali brambory již od nepaměti jako hlavní škrobnaté plodiny. Celá nadzemní část rostliny je díky přítomnosti alkaloidu solaninu jedovatá.

Na našem poli pěstujeme historické odrůdy brambor původem z Německa, Skotska, Dánska, Francie, Anglie a Čech. Liší se od sebe raností, tvarem a barvou hlíz i varným typem. Nejstarší z nich je více než 160 let stará.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.