Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Zahrada zahájila novou sezonu křtem knihy

23. 1. 2020

Botanická zahrada aktuálně prochází rozsáhlou proměnou, která přinese řadu novinek. V první polovině roku se otevře nově vybudovaný vstup do vinice sv. Kláry. Návštěvníky při procházce expozicemi doprovodí zcela nový informační systém, díky kterému budou moci zahradu lépe poznat a zjistit mnoho zajímavostí o pěstovaných rostlinách. Dosud nevystavované druhy představí nyní osazená skleníková expozice v areálu Sever nazvaná Emei Shan.V průběhu celého roku se návštěvníci zahrady mohou těšit také na řadu oblíbených i dosud nekonaných akcí. Patronkami 51. sezony se staly herečky a krásné dámy: Martha Issová, Kateřina Kaira Hrachovcová a Sabina Laurinová, které zároveň pokřtily knižní novinku i reprezentativní kalendář na rok 2020.

"Botanická zahrada je již 51 let výkladní skříní Prahy a hlavní město se náležitě stará, aby tomu tak bylo i nadále. Letos se chystáme do botanické zahrady investovat 112 milionů korun, které půjdou především na budování nového vstupního areálu, zázemí pro návštěvníky a nového zavlažovacího vodovodu přímo z Vltavy," říká náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Nová kniha přenese čtenáře do exotického Vietnamu a kalendář na rok 2020 přiblíží skryté krásy botanické zahrady

Trojská botanická zahrada vydala novou knihu nazvanou Botanická putování –Vietnam. Jedná se o první z připravované řady knih věnovaných exotickým zemím, kam vedou zahraniční expedice zaměstnanců zahrady. Kniha věnovaná botanickým putováním Vietnamem vznikla ze zážitků z několika cest, při kterých čeští a vietnamští biologové prozkoumávali horskou rezervaci Hon Ba.

Pro rok 2020 připravila Botanická zahrada hl. m. Prahy také reprezentativní nástěnný kalendář Zahrada vašima očima, složený z 12 oceněných fotografií pořízených v areálu zahrady v rámci fotosoutěže pořádané ve spolupráci s firmou ZEISS.

Nové vstupní objekty

Do botanické zahrady se v budoucnu bude vcházet zcela novými vstupními objekty. Už v první polovině tohoto roku otevře své brány nový vstup do vinice sv. Kláry, který zcela nahradí ten stávající. Stavba umožní návštěvníkům bezbariérový vstup do zahrady přímo z autobusové zastávky Kovárna v ulici Trojská. Její součástí budou pokladny i toalety.

U skleníku Fata Morgana je postupně budován areál s novými pokladnami, občerstvením s venkovní terasou a sociálním zázemím. Rozšířeno bude také pěstební zázemí, což umožní pěstovat rostliny pro nově vznikající expozice. Ke skleníku se bude po dokončení stavby přicházet po venkovních schodištích a myšleno je rovněž na návštěvníky se specifickými potřebami a rodiny s dětmi v kočárku. Ukončení stavby je naplánováno na konec roku 2020.

Nový informační a navigační systém provede návštěvníka celou zahradou

V loňském roce nainstalovaný navigační systém letos doplní informační tabule a panely. Naši odborníci připravili texty a fotografie, které blíže představí jednotlivé expozice, ale i konkrétní významné druhy. Jednotné grafické zpracování předané informace zpřehlední a mapa usnadní orientaci v areálu. Návštěvníci by tak v zahradě již neměli bloudit a zároveň se seznámí s mnohými botanickými zajímavostmi.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.