Koupit e-vstupenku

CERVIA 2015

CERVIA CITTA GIARDINO – MAGGIO IN FIORE 2015

Botanická zahrada Praha letos už podesáté reprezentovala hlavní město na přehlídce zahradnických expozic v rámci městské zeleně v severoitalské Cervii.

Téma letošních květinových expozic korespondovalo s ústřední myšlenkou veletrhu Expo 2015 – Feeding the Planet, Energy for Life.

Proto jsme naše květinové záhony věnovali včele, jednomu z nejpracovitějších tvorů, který si neustále „prozpěvuje“ svoji podmanivou píseň. Inspirací pro soutěžní výsadbu se stala louka, tolik typická pro českou krajinu, která je vyjádřená výsadbou vzdušných letniček s jednoduchými květy.

Dominantou plochy jsou pak stylizované včelí úly a bannery s inspiračními fotografiemi věnované včelám v jejich původním prostředí. Hudební motiv „včelí písně“ představují dřevěné Europalety, umístěné v liniích štěrkových cest, natřené nepravidelně žlutou barvou. Ty umožňují návštěvníkům vejít do výsadby a detailně pozorovat květiny a opylující hmyz. Motiv včel je umocněn žlutou barvou květin a některých prken europalet.

Již čtyři desetiletí jsou do Cervie zvány realizační týmy pracovníků městských zelení z významných evropských metropolí, aby porovnaly způsob, jakým řeší ozelenění svých sídel. Díky umění realizačních týmů se toto přímořské letovisko promění každé léto v rozkvetlou zahradu a každý ze čtyř milionů rekreantů má možnost porovnat dovednost s jakou zahradníci vypovídají o svém městě, případně se nechat zlákat k návštěvě příslušného sídla.

Realizace květinové expozice v Cervii proběhla 4.5. - 9.5. 2015. Expozici vytvořili čtyři zahradníci Botanické zahrady Praha podle návrhu zahradního architekta Jiřího Martinka ze Zahradnické fakulty MENDELU se sídlem v Lednici. Kompozice o velikosti 10 x 20 m bude zdobit pěší zónu Viale Matteotti až do podzimních měsíců.

 

 

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.