Koupit e-vstupenku

Cervia 2017

CERVIA CITTA GIARDINO – MAGGIO IN FIORE 2017

Reprezentace Prahy v projektu Cervia Citta Giardino – Maggio In Fiore v Itálii

V květnu se v přímořském letovisku Cervia v severní Itálii uskutečnilo 45. setkání zahradnických týmů evropských metropolí, jehož cílem je vytvořit květinové expozice reprezentující příslušná města. Prezentací Prahy byla magistrátem HMP pověřena Botanická zahrada hl. m. Prahy, která se této přehlídky zúčastnila již podvanácté.

Idea letošní pražské expozice navazuje na loňské 700. výročí narození Karla IV., zakladatele mnoha významných institucí a světských i církevních staveb. Kompozice je inspirována středověkou zahradou, která je charakteristická pravidelnou kompozicí vyvýšených obdélníkových záhonů. Pravidelnou zahradou prochází dominantní osa, na níž jsou umístěny dva oblouky určené pro pěstování pnoucích růží. Osa je zakončena stylovou drnovou lavičkou umístěnou pod listnatým stromem. Na lavičce může návštěvník usednout a užít si vůně rostlin léčivých, užitkových i okrasných se symbolickým významem. Vertikály gotické architektury připomínají úzké textilní bannery s motivy rostlin z Mathioliho herbáře umístěné na pozadí okolní výsadby.

Návrh expozičních výsadeb zpracoval doktor Jiří Martinek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Expozici zrealizovali 7. - 12. 5. 2017 pracovníci botanické zahrady (Jan Hruška, Petr Mihalik a Alena Nováková). Slavnostní zahájení květinové přehlídky za účasti představitelů magistrátu HMP proběhlo poslední květnový víkend.



Pravidelně uspořádané vyvýšené záhony jsou ohraničené proutěnými plůtky



Typickým prvkem pro středověkou zahradu je drnová lavička



Výsadby zahrnují rostliny léčivé, užitkové a symbolické jako je růže, lilie či kosatec

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.