Koupit e-vstupenku

Francie 2011

Meze, Francie (Cestovní zpráva ze zahraniční pracovní cesty)

Termín: 29. března – 3. dubna 2011

Účastníci: Věra Bidlová, Eduard Chvosta, Petr Hanzelka, Jarmila Skružná, Josef Souček

Cíl cesty: nákup rostlin pro připravovanou expozici mediteránních druhů pod sv. Klárou; návštěva botanicky atraktviních zahrad a přirozených lokalit středozemní flóry; návštěva historicky významných klášterních komplexů pro studium pěstování léčivých rostlin ve středověkých zahradách

lidé

Harmonogram cesty:

1. den - 29. března

Odjezd: 15.30 Praha, Botanická zahrada hl. m. Prahy, Nádvorní 134, Praha 7

Trasa: Praha, Regensburg, Mnichov, San Bernardino, Bellinzona

Příjezd ve 24.00 do Bellinzony, nocleh

2. den – 30. března

Trasa: Bellinzona, Gambarogno, Verbania, Stresa, Arenzano

Odjezd: 9.00 po krátké prohlídce místního hradu a okolních zarhad (památka UNESCO). Příjezd: 9. 30 Gambarogne, návštěva Parco Botanico del Gambarogno

Parco Botanico del Gambarogno

Zahrada založená Ottou Eisenhutem v roce 1955 na svazích nad Lago Maggiore. Na 17 000 m2 je vysázeno kolem 1000 druhů a odrůd kamélií, 450 druhů magnólií, dále azalky, rododendrony, pivoňky a řada dalších zajímavých dřevin. Zahrada nabízí dále bohatý sortiment citrusů a tvalek. V době naší návštěvy byly v plném květu kamélie a magnólie.

gambarogne

Odjezd: 10.50 směr Verbania. Příjezd: 11.30 Verbania, návštěva zahrad u Villa Taranto.

Villa Taranto

Zahrady Villa Taranto byly založeny v roce 1931 skotským kapitánem Neil Mc Eacharnem, který shromáždil sbírku rostlin, především dřevin, z celého světa. Zajímavé introdukce dřevin, např. Emmenopterys henryi 1947 vysazen v zahradě, 1971 poprvé kvetoucí; dále Davidia involucrata vysazena 1938;

villataranto

Odjezd: 14.00 směr Stresa. Příjezd : 15.00 Stresa a lodí trajekt na Isola Bella.

Isola Bella

Ostrov Isola Bella koupila kolem roku 1620 rodina Borromeů, kteří zde vystavěli zámek obklopený barokními zahradami podle projektu architekta Angelo Crivelli. Projekt dokončil římský architekt Carlo Fontana. Zahrada paláce je jednou z nejvýznamnějších italských barokních zahrad 17. století. Je rozložena na členitých terasách s balustrádami, které jsou spojovány schodišti. Barokní ornamenty záhonů a tvarované dřeviny jsou doplněny vázami, sochami a plastikami. Stupňovité terasy připomínají visuté babylónské zahrady. Celé scenérii vévodí socha jednorožce, erbovního zvířete rodu Boromeů.

islaboromeo

Příjezd: Arenzano v 22.00; nocleh

3. den – 31. března

Trasa: Arenzano, Monaco, Digne, Avignon, Nîmes, Montpellier

Odjezd: Arenzano v 7.44 směr Monaco

Jardin Exotique Monaco

Zahrada byla založena na počátku 20. stol. monackým princem Albertem I., který založil také Oceánografické museum. Pro veřejnost byla otevřena v roce 1933 po dvaceti letech přípravných prací. Velký počet rostlin pochází z monacké sbírky rostlin z konce 19. století. Tyto více než stoleté exempláře dorůstají rozměrů srovnatelných s rostlinami rostoucími v přírodě na původních stanovištích. Zahrada se specializuje na sukulenty a kaktusy, je zde více než 1000 taxonů.

Odjezd: 12.15 směr Nice a Forcalquier, Mane

Zastávka, botanizování v oblasti řeky Verdon, řízky Rosmarinus officinalis f. albiflora

Příjezd: Převorství Salagon u vesnice Mane

Převorství Salagon

Převorství je jednou z nejhodnotnějších středověkých památek Francie. Budovy byly zrestaurovány a nyní zde sídlí muzeum, které chrání etnologické dědictví Haute-Provence. Muzeum je obklopeno etno-botanickými zahradami, které ukazují vztah mezi obyvateli Haute-Provence a místní florou. Zahrady představují živou příručku, výchovný nástroj, estetický výtvor i místo pro záchranu rostlin. Nejvíce pozornosti jsme věnovali středověké zahradě – inspirace pro výsadby v kolekci užitkových rostlin mírného pásu v BZ, část klášterní zahrada. Navázán kontakt s muzeem, další možnosti spolupráce v oblasti etnobotaniky, klášterních zahrad a v oblasi práce s handicapovanými návštěvníky.

salagon

Odjezd: 19.00. Příjezd: 22.15 Montpellier, nocleh.

4. den – 1. dubna

Trasa: Montpellier, Meze, Anduze, Ales, Grenoble

Odjezd: 8.15 Montpellier. Příjezd: 8.55 Meze, návštěva mediteránní školky Filippi.

Školky Filippi

Školky založené panem Olivierem Filippi v 80. letech, dnes jedna z nejznámějších firem zabývající se středomořskými druhy na vysoké odborné úrovni, nejen z hlediska zahradnického, ale i ekologického. Nejprve jsme si prohlédly experiméntální zahradu, doplnili seznam rostlin k objednání, posléze školku a pak jsme debatovali o problematice pěstování mediteránních druhů v souvislosti s právními omezeními, ekologickými souvislostmi, introdukcí nových druhů na nepůvodní stanoviště atd. Darem jsme obdrželi knihu pana Filipiho a výraznou slevu :-)

meze

Odjezd: 12.07 směr na St. Guilhem de la Desert, porosty garrique, botanizování. Příjezd: 16.00 La Bambouseraie, Anduze, návštěva bambusové zahrady.

La Bambouseraie

Zahrada zaměřená na kolekci bambusů; Dračí údolí – zahrada na principech Feng-šuej; návštěvnicky velice atraktivní; interaktivní expozice, artefakty, landart, kolekce dřevin - letité exempláře, vodní zahrada, bambusový labyrint.

bambusy

Odjezd: 19.00 směr Grenoble. Příjezd: 22.00 Grenoble.

5. den – 2. dubna

Trasa: Grenoble, Lausanne, Neuchatel, Biel, Konstanz, Munchen, Regensburg

Odjezd: 8.40 směr Basilej. Příjezd: 16.00 Reichenau, návštěva klášterního komplexu

Reichenau

Na ostrově Reichenau na Bodamském jezeře byl roku 724 založen jeden z nejvýznamějších benediktinských klášterů v Německu. Dnes je ostrov s komplexem klášterů zapsán v seznamu Světového dědictví UNESCO. Prohlídka klášterní zahrady inspirované středověkým spisem Walahfrida Strabo (9. století).

reichenau

Odjezd: 17.00 směr Insel Mainau, návštěva zahrady Insel Mainau

Insel Mainau

Z přírodně krajinářského parku s vyjímečnými exempláři dřevin je dnes návštěvnická show. Část pro handicapované návštěvníky vypadala lehce osiřele, nepoužívaně (navštívili jsme ji cca před 10 lety).

kačeny

Odjezd: 19.00 směr Mnichov, Regensburg, Rozvadov

6. den – 3. dubna

Trasa: Regesburg, Praha

Příjezd: 5.00 Praha, Botanická zahrada hl. M. Prahy, Nádvorní 134, Praha 7

Hodnocení:

Upřesnění koncepce a technologie založení nové expozice " Středomořský záhon"; Inspirace pro rekonstrukci kolekce bambusů se zvýšenou edukativní hodnotou; Inspirace při řešení polopouštní expozice " Mexiko" v oblasti výstavnictví a info panelů; Nové kontakty pro výstavu kamélií 2012;

Zhotovení fotodokumentace pro výstavu Léčivé rostliny ve středověkých klášterních zahradách; Navázání kontaktu s etnobotanickým muzeem v Salagonu; Upevnění znalostí z botaniky a dendrologie (mediteránní druhy);

(Autoři fotografií: Petr Hanzelka, Eduard Chvosta, Jarmila Skružná)

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.