4. 11. - 30. 12. 2021

Hortus Mirabilis | První botanický vermut!

VYPRODÁNO - VERMUT JIŽ NEMÁME V NABÍDCE A NELZE JEJ ANI OBJEDNAT, VŠECHNY VYROBENÉ LÁHVE NAŠLI SVÉ MAJITELE. DĚKUJEME ZA VÁŠ ZÁJEM.

Uplynulý rok přinesl z důvodu probíhající pandemie nemoci covid-19 řadu negativ a zrušených akcí, a to včetně oblíbeného Vinobraní sv. Kláry. Hrozny, jež se vloni nemohly proměnit v jedinečný místní burčák, ale nazmar nepřišly. Naopak. Vinaři využili příležitosti a z přebytku vinného moštu se rozhodli vytvořit novinku, která obohatila nabídku vinotéky sv. Kláry. Ve spolupráci s lihovarem LANDCRAFT totiž vznikl kořenitý vermut, na jehož přípravu byly využity také místní byliny.

Není to poprvé, kdy sortiment odrůdových vín a cuvée z památkově chráněné vinice sv. Kláry obohatí atraktivní novinka. V předchozích letech jsem měli v nabídce například nealkoholický mošt, slámové víno, perlivé frizzante či odrůdové vinné pálenky. Tentokrát našly využití nejen hrozny, ale také byliny pěstované ve venkovních expozicích botanické zahrady, na jejichž výběru se podílely kurátorky Botanické zahrady hl. m. Prahy Klára Lorencová a Jarmila Skružná.

Botanický vermut - Hortus Mirabilis alias zahrada podivuhodná

Originální vermut Hortus mirabilis v sobě snoubí odkaz středověkého klášterního likérnictví s moderními tóny vynikajícího vína z vinice sv. Kláry. V doušku fortifikovaného nápoje ucítíte byliny sbírané přímo v naší botanické zahradě. 

 

Hortus Mirabilis, zahrada podivuhodná, s vůněmi, chutěmi a sluncem v každém doušku. Na zdraví!

Když došlo na plánování receptury našeho prvního vermutu, chtěli jsme odkázat na úplné začátky místní vinice. Ta byla založena při svatojiřském klášteru benediktýnek, které stály u zrodu klášterní medicíny. Jak jde o bylinky, rozhodně je v zahradě na koho se obrátit.  Oslovili jsme kurátorky, aby nám poradily druhy, které se kdysi používaly. Seznam nebyl krátký, ale nejvíc nás zaujala myrta. Ta naše je přes 300 let stará a před 15 lety jsme ji zachránili z německého kláštera. Do vermutu se výborně hodí, takže jsme její plody mohli použít stejně jako kdysi. 

U ostatních bylin už nemáme v rukávu tak fantastický příběh, ale všechny se tradičně používaly. Jak se chutě a vůně v hotovém vermutu prolínají, napsal přímo Petr Alexandr z lihovaru Landcraft...

"Jemnou citrusovost jsme dodali především z jemnejch terpenů řebříčku, myrty, mateřídoušky a meduňky, ty dodávají to citrusový spektrum v celku a hodně hluboký. Ale protože to přeci jen chtělo ještě i ty známý citrusový těkavky, přidali jsme trochu macerátu ze slupek bio citrónů. Mnišský pepř jsme přidávali i listy i kuličky, ale ten loňskej nebyl až tak výraznej. Čechřice bylo trochu víc a ta přidává tu anýzo/fenyklovou vůni. Určitě tam je i dost pěkně cítit ten puškvorec z botanické a taky fialkový kořen - iris, který s andělikou používá hlavně proto, že vermuty, likéry i giny nějak sceluje, vyhlazuje, ale jak puškovrec, tak kosatec má úžasnou vůni. Ale kombinace puškvorec iris je naprosto famózní. A tady se i to to povedlo naprosto excelentně a oba podporují ve vůni tu sladkost, kterou hodně cejtíš, i když medu je tam relativně jen málo. Nechtěli jsme přesladit, což se povedlo.  Med zhutní tu vůni i chuť úplně jinak. Hlavní hořčinu dělá pelyněk pravý a pelyněk roční. Celkově je to aroma až neskutečně ovocitý, něco do toho vneslo samo víno, ale ta kombinace a sud to proměnily v něco, čím to na začátku teda rozhodně nebylo." 

klasterni-byliny vermut_1 zlata

Vermut byl v prodeji od 18. 9. 2021 ve Vinotéce sv. Kláry, již VYPRODÁNO

Láhev: 0,5 litru, 16,6 % alk. obj.

Cen​a: 600 Kč 

Celkem vyrobeno pouze 400 lahví!

Byliny ve vermutu, které možná neznáte 

Mnišský pepř - drmek Vitex agnus-castus

- Aromatická rostlina původem ze Středozemí

- Pěstována v klášterech, semena užívaná k potlačení pohlavního pudu

- Od pradávna ceněna jako ženská bylina, v antice zasvěcena bohyni Héře

- Místně se používá jako koření

- ve vermutu list a plod

Myrta Myrtus communis

- Středomořský keř

- Naše rostlina pochází z kláštera ve Waldsassenu v Německu (záchrana více než 300 let starého keře v roce 2015)

- Listy, větévky a plody slouží jako koření (hlavně k tučnému masu), v parfumérii a kosmetice se používá myrtový olej, z plodů se dělají likéry

- Ve vermutu plody této konkrétní naší klášterní myrty

Puškvorec Acorus calamus

- Pochází z Indie, Indonésie, jižní pol. Číny, Koreji a Japonska – zavlečen do Ameriky, Afriky a Evropy; z teplejších oblastí pocházejí rostliny se zvýšeným obsahem beta-asaronu, který je    posuzován ambivalentně – sedativní, psychedelická droga

- Celá rostlina je silně aromatická, používá se oddenek – je hořký, ale chutný, v různých oblastech se užíval jako koření

- Ve vermutu je náš oddenek, kopali jsme společně

Čechřice Myrrhis odorata

- Původem z hor jižní Evropy, k nám zavlečena do Sudet Němci – pěstovaná jako aromatická kořenová zelenina a zelené koření, zplanělá zvláště v podhůří na severu Čech a Moravy

- Semena jako přírodní sladidlo pro diabetiky

Pelyněk pravý Artemisia absinthium a Pelyněk roční Artemisia annua

- Původem pravděpodobně ze Středomoří a z Asie

- Vermutu dodávají hořkost – P.p. je známé amarum a digestivum, používá se jako žaludeční lék, v malé míře jako koření k masu (obsahuje v silici opojný, velmi jedovatý thujon); p.r. obsahuje artemisinin, významné antimalarikum

Kosatec Iris florentina

- tradiční medicínská a likérnická surovina 

- dle likérníků výborná v kombinaci s naším puškvorcem

Andělika Archangelica officinalis

- Rostlina s (arch)andělským jménem původem ze SV Evropy, Uralu, V Německa, Skandinávie, Grónska – ve střední Evropě pěstována od středověku (zavlečená ze Skandinávie)

- Celá je silně aromatická, jako koření slouží nažky, oddenky

- Žaludeční, podporující trávení – nahořklá a ostrá chuť, tradičně do likérů, jako léčivka se používá od středověku