Koupit e-vstupenku

Naše novinky

Encephalartos ferox vytvořil šištici

13. 8. 2020

Poprvé ve svých dvaceti letech nám vytvořila šištici cykasová rostlina Encephalartos ferox.

Encephalartos ferox je vysoce atraktivní druh s krásným olistěním, s tuhými ostnitými listy nasivělé barvy. Listy mají délku až téměř 2 m. Velmi nápadným rysem jsou oranžově zbarvené samičí šištice, asi nejkrásnější ze všech cykasů. Cykasy jsou dvoudomé rostliny, samčí a samičí šištice mají často různý vzhled. Dříve obvykle dospívají samčí rostliny, protože samčí šištice vytvoří mnoho pylu a poté odumře, zatímco samičí rostlina musí ještě po vytvoření šištice investovat mnoho energie pro dozrání velkých semen, kterých může být až více než sto. Pro naši samičku "ženicha" nemáme, ani se o něj zatím nesnažíme vzhledem k velikosti druhu. Vyskytuje se od jižní Afriky po Mosambik, nejčastěji na písečných dunách v pobřežních křovinách nedaleko moře.

Rostlina obvykle zůstává v zázemí, ale nyní je vystavena v Ornamentální zahradě nedaleko vchodu do Pineta. Je zajímavým zpestřením probíhající výstavy jehličnanů, protože cykasy také patří do rodiny nahosemenných rostlin a jsou s jehličnany vzdáleně příbuzné.

Africký rod Encephalartos patří mezi pěstiteli cykasů k nejoblíbenějším, protože jsou to většinou mohutné a majestátní rostliny. Slovo Encephalartos se dá přeložit jako "chléb v hlavě". Naznačuje to použití dřeně těchto cykasů k získání mouky.

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.