Na téměř 800 let dlouhou historii vinice navázala Botanická zahrada, když dostala v roce 1995 vinici do správy. První víno z nové éry, které mohli návštěvníci ochutnat byl ročník 2004.

Do roku 2008 jsme hrozny zpracovávali ve vinařství Chloumek na Mělníku. Od sklizně 2009 hrozny zpracováváme přímo u nás v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií.

Díky výbornému terroir a úsilí pracovníků, kteří se o vinici starají, mají hrozny velmi vysokou kvalitu. Vyráběná vína jsou výsledkem snahy o skloubení tradičního způsobu pěstování révy vinné s moderní reduktivní technologií výroby vína. Produkujeme vína převážně odrůdová, ale každý rok vyrábíme několik cuvée. U červených vín si zakládáme na minimálně dvouletém zrání v dubových sudech.
Vyrábíme vína odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Rulandské šedé, Modrý Portugal, Müller Thurgau a Tramín červený.

Místní bílá vína jsou typická svou odrůdovou čistotou, svižnou kyselinou a svěžestí.

Ročník 2024 

Celkem jsme sklidili 5 995 Kg hroznů.

Ryzlink rýnský, 2024

Bílé, suché

  • Zbytkový cukr: 3,9 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,2 g/l
  • Obsah alkoholu: 10,0 %

Charakteristika vína: Typický, elegantní Ryzlink s čistým projevem, krásně svěží a minerální. Výborně se hodí ke světlým masům nebo rybám.

Klára bílá, 2024

Bílé, suché

  • Zbytkový cukr: 4,2 g/l
  • Celkové kyseliny: 5,8 g/l
  • Obsah alkoholu: 12,5 %

Charakteristika vína: Aromaticky bohaté a překvapivé víno, které potěší milovníky svěžích a netradičních kombinací.

Botanica, 2024

Bílé, suché

Cuvée z hroznů Tramínu červeného, Rulandského šedého a Müller Thurgau

  • Zbytkový cukr: 6,7 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,4 g/l
  • Obsah alkoholu: 13 %

Charakteristika vína: Víno s poetickým květinovým projevem, velmi svěží a přístupné. Skvělé jako letní aperitiv nebo k lehkým salátům.

Klára rosé, 2024

Rosé, suché

Víno z hroznů Modrého Portugalu

  • Zbytkový cukr: 3,1 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,0 g/l
  • Obsah alkoholu: 12 %

Charakteristika vína: Lehké, harmonické rosé s ovocným tělem a jemnou chutí v závěru. Ideální k letnímu posezení nebo ovocným dezertům.

Rulandské šedé, 2024

Bílé, minerální

  • Zbytkový cukr: 5,8 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,0 g/l
  • Obsah alkoholu: 13 %

Charakteristika vína: Víno s noblesní strukturou, vyvážené, se středním tělem a minerálním charakterem. Doporučeno k rybám nebo mořským plodům.

Tramín červený, 2024

Bílé, polosuché

  • Zbytkový cukr: 9,3 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,1 g/l
  • Obsah alkoholu: 14 %

Charakteristika vína: Netypický suchý Tramín, který není běžně dostupný, neboť většina lidí miluje sladší typy. Zde vyniká hlavně vyzrálost a sladkost. Výborný k středomořské kuchyni.

Müller Thurgau, 2024

Bílé, polosuché

  • Zbytkový cukr: 12,5 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,2 g/l
  • Obsah alkoholu: 13,0 %

Charakteristika vína: Plné, harmonické sladké víno vhodné k dezertům nebo jako samostatný zážitek po večeři.

Tramín červený, 2023

Bílé, suché

  • Zbytkový cukr: 4,7 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,5 g/l
  • Obsah alkoholu: 11,5 %

Charakteristika vína: Komplexní víno s delikátním nádechem po zrání v sudu. Plnější styl, vhodné k drůbeži v jemné omáčce nebo ušlechtilejším sýrům. Víno kvasilo a následně i zrálo v dubovém sudu o objemu 300 litrů.

Rulandské modré, 2023

Červené, suché

  • Zbytkový cukr: 1,0 g/l
  • Celkové kyseliny: 5,0 g/l
  • Obsah alkoholu: 13,0 %

Charakteristika vína: Klasický styl Pinot Noir s jemnou cihlovou barvou a ovocně-dřevitým charakterem. Zrání v dubu dodalo vínu na komplexitě a eleganci. Víno zrálo 2 roky na dubových sudech o objemu 225 a 500 litrů.

Neronet, 2023

Červené, suché

  • Zbytkový cukr: 0,8 g/l
  • Celkové kyseliny: 5,0 g/l
  • Obsah alkoholu: 12,0 %

Charakteristika vína: Neronet - jde o tzv. barvířku, která se dříve používala převážně na dobarvování červených vín, pokud se jí však podaří vyzrát do dobré cukernatosti, není problém z ní vyrobit velmi dobré červené víno. Temné a šťavnaté víno s ovocnou explozí a výraznější strukturou. Skvělé k divočině nebo tmavému masu.

Sekty sv. Kláry

Milovníci vína mohou od prosince roku 2023 zakoupit novinku, kterou jsme, po úspěšné první limitované trojici, zopakovali.

Jedná se o šumivá vína, která byla vyrobena ve spolupráci s firmou Proqin Velké Němčice klasickou metodou kvašením v lahvi. Tato vína v lahvi zrála po dobu 15 měsíců.

Výroba šumivého vína je velmi časově náročná. Na vína se nesmí spěchat, a tak, po prvotním dokvašení, se následně naše vína převezla na Moravu. Vína se naplní do sektových lahví s přidáním tzv. tirážního likéru, lahve se poté uzavřou korunkovou zátkou. V lahvi dojde k druhotnému kvašení, jen vznikající oxid uhličitý nemá kam unikat, a tak zůstane v podobě bublinek ve víně.
To naše šumivé víno se nechalo ležet na kalech 15 měsíců, pro získání větší komplexnosti a elegance.

V nabídce akutálně máme tyto druhy šumivých jakostních vín vyrobených metodou kvašením v láhvi:

Pinot Noir – Blanc de Noir, Brut Nature

  • Zbytkový cukr: 1,3 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,3 g/l
  • Alkohol: 12,5 % obj.
  • Pouze 1000 lahví

Charakteristika vína: Ve vůni Pinot Noir naleznete jemné minerální tóny a ovocné nuance, které připomínají zralé třešně a meruňky. V závěru se objevují jemné tóny grepové kůry, které dodávají vínu nezaměnitelný charakter.

Ryzlink rýnský – Blanc de Blanc, Brut Nature

  • Zbytkový cukr: 2,7 g/l
  • Celkové kyseliny: 6,5 g/l
  • Alkohol: 13 % obj.
  • Pouze 1000 lahví

Charakteristika vína: Ve vůni Ryzlinku rýnského se mísí svěží tóny citronů, limetek a rozkvetlé bylinkové louky, které jsou v závěru doplněny o náznaky medu a piškotů.

 

Prodejní cena: 590 Kč (0,7 l)