Na téměř 800 let dlouhou historii vinice navázala Botanická zahrada, když dostala v roce 1995 vinici do správy. První víno z nové éry, které mohli návštěvníci ochutnat byl ročník 2004.
Do roku 2008 jsme hrozny zpracovávali ve vinařství Chloumek na Mělníku. Od sklizně 2009 hrozny zpracováváme přímo u nás v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií.
Díky výbornému terroir a úsilí pracovníků, kteří se o vinici starají, mají hrozny velmi vysokou kvalitu. Vyráběná vína jsou výsledkem snahy o skloubení tradičního způsobu pěstování révy vinné s moderní reduktivní technologií výroby vína. Produkujeme vína převážně odrůdová, ale každý rok vyrábíme několik cuvée. U červených vín si zakládáme na minimálně dvouletém zrání v dubových sudech. Vyrábíme vína odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Rulandské šedé, Modrý Portugal, Müller Thurgau a Tramín červený.
Místní bílá vína jsou typická svou odrůdovou čistotou, svižnou kyselinou a svěžestí.
Ročník 2021
Celkem jsme sklidili 21 725 Kg hroznů.
Vegetační období révy vinné začalo v roce 2021 v obvyklém čase, zhruba v polovině dubna, avšak kvůli nízkým nočním teplotám byl růst velmi pomalý. Ještě koncem května měla réva celkový nárůst jen 30 cm. To vše se změnilo v červnu, kdy panovalo velmi teplé období s dostatkem srážek. Za tuto dobu réva dokázala přirůst o 4 metry a jen díky extrémnímu nasazení pracovníků vinice mohly být všechny agrotechnické lhůty dodrženy.
Letošní nejsušší víno. Příjemně svěží, suché víno s vůní vyzrálých grepů a okvětních plátků růží. Ve vůni je cítit zahrada plná růží, v chutí překvapivě šťavnaté a jarní. Angelus Kafka byl majitelem naší vinice před více než 100 lety, ale nebojte tohle víno je mladé a svižné.
Ryzlink rýnský
Bílé, polosuché Zbytkový cukr: 17,6 g/l Celkové kyseliny: 9,8 g/l
Oblíbené víno pro milovníky vyšších, ale příjemných kyselinek. Ve vůni najdeme limetu, zelené jablko a hrušky. V chuti se projeví mladý ryzlink a tóny vůně přechází do chuti.
Výrazné víno, kde je řízná kyselina vyvážená vyšším zbytkovým cukrem.
Müller Thurgau
Bílé, polosladké Zbytkový cukr: 21,0 g/l Celkové kyseliny: 8,4 g/l
První sklizeň z nové výsadby, přinesla hrozny jak namalované a nádherně aromatické.
Víno má intenzivní hroznovou vůni, postupně se objevuje i vůně muškátů. Ve vůni jsou tóny žlutého ovoce, převážně ryngle a špendlíky. V chuti překvapí zralý banán a mango. V chuti zatím dominuje cukr.
Tramín červený
Bílé, polosladké Zbytkový cukr: 23,1 g/l Celkové kyseliny: 8,9 g/l
Omamné víno s vůní jasmínu, netýkavky žláznaté (to jsou ti botanici v týmu), typických růží ale i horkého dřeva a tropických plodů, liči, žlutý meloun a kandované ovoce. V chuti je příjemně sladké a kořenité s tóny kandované citrusové kůry, růže a vyzrálé tropické ovoce, které je v závěru příjemně doplněno hřebíčkem.
Rulandské šedé
Bílé, polosladké Zbytkový cukr: 30,8 g/l Celkové kyseliny: 9,4 g/l
Plné harmonické víno. Chuť a vůně se propojují - květový med, hrušky a zralé broskve a meruňky. Krásně spolu ladí i vyšší zbytkový cukr a kyselinky, které pomáhají udržet víno jasné a šťavnaté. V chuti najdeme stejné tóny, které mohou jít až do šťavnatých, zavařených broskví.
Z Muškátu je výrazné muškátové aroma. Díky Sauvignonu je víno extraktivní a ve vůni najdete rybíz i angrešt. Ryzlink v závěru přináší svou typickou šťavnatou kyselinu.
Pražská vinice, kde dominuje ryzlink a vedle květinová zahrada – tohle je naše symbolické víno.
Klára
Rosé, polosuché Modrý Portugal Zbytkový cukr: 14,3 g/l Celkové kyseliny: 9,2 g/l
Svěží, po letním ovoci vonící víno. Jahody a rybíz v něm nám připomínají prázdniny. Při párování zkuste čerstvé, klidně kozí sýry nebo lučinu, krásně zdůrazní ovocné chutě vína a zahladí kyselinku.
Rulandskémodré
Rosé, polosladké Zbytkový cukr: 22,7 g/l Celkové kyseliny: 9,5 g/l
Bohaté plné víno, ve vůni i chuti zralé třešně chrupky i s peckou v závěru. Jahodový punčák je možná smělé přirovnání, ale ta plnost a sladší chuť nám ho připomíná. Ve vůni jsou zralé třešně a višně. V chuti svěží kyselinka v závěru jahody se smetanovým přelivem.
Perfektní elegance tohoto vína dává vyniknout jemným tónům typickým pro ovocné Rulandské modré, ve vůni jsou třešně a švestky, to vše plynule přechází do chuti s příjemným povidlovým závěrem.
Sekty sv. Kláry
Milovníci vína budou moci zakoupit i novinku ročníku 2021. Jedná se o šumivá vína, která byla vyrobena ve spolupráci s firmou Proqin Velké Němčice klasickou metodou kvašením v lahvi. Tato vína v lahvi zrála po dobu 15 měsíců.
Výroba šumivého vína je velmi časově náročná. Na vína se nesmí spěchat, a tak, po prvotním dokvašení, se následně naše vína převezla na Moravu. Vína se naplní do sektových lahví s přidáním tzv. tirážního likéru, lahve se poté uzavřou korunkovou zátkou. V lahvi dojde k druhotnému kvašení, jen vznikající oxid uhličitý nemá kam unikat, a tak zůstane v podobě bublinek ve víně. To naše šumivé víno se nechalo ležet na kalech 15 měsíců, pro získání větší komplexnosti a elegance.
Nechali jsme vyrobit celkem tři druhy šumivých jakostních vín metodou kvašením v láhvi:
Rulandské modré, Blanc de noir, jako Brut nature, tudíž bez přidání expedičního likéru, ten obsahuje 1 g/l zbytkového cukru, 6g/l kyselin a 12,5 % alkoholu.
Rulandské modré rosé, Brut, s obsahem 7g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 12,5% alkoholu.
Modrý Portugal rosé, Sec, s obsahem 25 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin a 11 % alkoholu.
Prodejní cena: 590 Kč (0,7 l)
Víno portského typu Fortis Magna
Ještě před Vánoci jsme si pro Vás připravili novinku pro milovníky vinných specialit. Navázali jsme na naši první úspěšnou spolupráci s lihovarem Landcraft a poprvé jsme se dočkali vína portského typu.
Je to zralé fortifikované víno z odrůdy Neronet, které bylo vyrobeno klasickou metodou výroby portských vín. Po sklizni vyzrálých hroznů, které dosáhly mimořádné cukernatosti, byl vylisován mošt, jež se nechal nakvasit na cca 5 % alkoholu. Poté proběhlo dolihování pálenkou vyrobenou z hroznů místní vinice, čímž se zastavilo kvašení. Při zastavení kvašení zůstane ve výsledném produktu výrazně ovocnější charakter, než při výrobě klasických vín. Po dvouletém zrání v dřevěném sudu z francouzského dubu o objemu 225 l bylo víno nalahvováno.
Toto "portské" víno nejen ve svém názvu dává pocítit sílu révy, která zrála na trojských jižních svazích. Vyniká temně červenou barvou, je velmi hutné a plné ovocných tónů (ostružiny, borůvky). Díky delšímu zrání v sudu získalo jemné aroma.
Víno je vhodné pít samotné, ale i jako aperitiv či digestiv. Hodí se k tučným sýrům, vepřové panence se švestkovou omáčkou, k vyzrálému steaku či k silvestrovskému roastbeefu.
Víno Fortis Magna bude v prodeji v limitovaném množství 200 lahví pouze ve Vinotéce sv. Kláry Cena je 790,- Kč (0,5 l).
Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické
*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.