Koupit e-vstupenku

Víno

Na téměř 800 let dlouhou historii vinice navázala Botanická zahrada, když dostala v roce 1995 vinici do správy. První víno z nové éry, které mohli návštěvníci ochutnat byl ročník 2004.

Do roku 2008 jsme hrozny zpracovávali ve vinařství Chloumek na Mělníku. Od sklizně 2009 hrozny zpracováváme přímo u nás v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií.

Díky výbornému terroir a úsilí pracovníků, kteří se o vinici starají, mají hrozny velmi vysokou kvalitu. Vyráběná vína jsou výsledkem snahy o skloubení tradičního způsobu pěstování révy vinné s moderní reduktivní technologií výroby vína. Produkujeme vína převážně odrůdová, ale každý rok vyrábíme několik cuvée. U červených vín si zakládáme na minimálně dvouletém zrání v dubových sudech.
Vyrábíme vína odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Rulandské šedé, Modrý Portugal, Müller Thurgau a Tramín červený.

Místní bílá vína jsou typická svou odrůdovou čistotou, svižnou kyselinou a svěžestí.

Ročník 2021

Celkem jsme sklidili 21 725 Kg hroznů.

Vegetační období révy vinné začalo v roce 2021 v obvyklém čase, zhruba v polovině dubna, avšak kvůli nízkým nočním teplotám byl růst velmi pomalý. Ještě koncem května měla réva celkový nárůst jen 30 cm. To vše se změnilo v červnu, kdy panovalo velmi teplé období s dostatkem srážek. Za tuto dobu réva dokázala přirůst o 4 metry a jen díky extrémnímu nasazení pracovníků vinice mohly být všechny agrotechnické lhůty dodrženy.

Angelus

Bílé, suché - Tramín červený + Müller Thurgau
Zbytkový cukr: 7,8 g/l
Celkové kyseliny: 7,3 g/l

Letošní nejsušší víno. Příjemně svěží, suché víno s vůní vyzrálých grepů a okvětních plátků růží. Ve vůni je cítit zahrada plná růží, v chutí překvapivě šťavnaté a jarní. Angelus Kafka byl majitelem naší vinice před více než 100 lety, ale nebojte tohle víno je mladé a svižné.

Ryzlink rýnský

Bílé, polosuché
Zbytkový cukr: 17,6 g/l
Celkové kyseliny: 9,8 g/l

Oblíbené víno pro milovníky vyšších, ale příjemných kyselinek. Ve vůni najdeme limetu, zelené jablko a hrušky. V chuti se projeví mladý ryzlink a tóny vůně přechází do chuti.

Výrazné víno, kde je řízná kyselina vyvážená vyšším zbytkovým cukrem.

Müller Thurgau

Bílé, polosladké
Zbytkový cukr: 21,0 g/l
Celkové kyseliny: 8,4 g/l

První sklizeň z nové výsadby, přinesla hrozny jak namalované a nádherně aromatické.

Víno má intenzivní hroznovou vůni, postupně se objevuje i vůně muškátů. Ve vůni jsou tóny žlutého ovoce, převážně ryngle a špendlíky. V chuti překvapí zralý banán a mango. V chuti zatím dominuje cukr. 

Tramín červený

Bílé, polosladké
Zbytkový cukr: 23,1 g/l
Celkové kyseliny: 8,9 g/l

Omamné víno s vůní jasmínu, netýkavky žláznaté (to jsou ti botanici v týmu), typických růží ale i horkého dřeva a tropických plodů, liči, žlutý meloun a kandované ovoce. V chuti je příjemně sladké a kořenité s tóny kandované citrusové kůry, růže a vyzrálé tropické ovoce, které je v závěru příjemně doplněno hřebíčkem.

Rulandské šedé

Bílé, polosladké
Zbytkový cukr: 30,8 g/l
Celkové kyseliny: 9,4 g/l

Plné harmonické víno. Chuť a vůně se propojují - květový med, hrušky a zralé broskve a meruňky.
Krásně spolu ladí i vyšší zbytkový cukr a kyselinky, které pomáhají udržet víno jasné a šťavnaté. V chuti najdeme stejné tóny, které mohou jít až do šťavnatých, zavařených broskví.

Botanica

Bílé, polosladké - Sauvignon + Muškát moravský + Ryzlink rýnský
Zbytkový cukr: 33,7 g/l
Celkové kyseliny: 9,4 g/l

Z Muškátu je výrazné muškátové aroma. Díky Sauvignonu je víno extraktivní a ve vůni najdete rybíz i angrešt. Ryzlink v závěru přináší svou typickou šťavnatou kyselinu.

Pražská vinice, kde dominuje ryzlink a vedle květinová zahrada – tohle je naše symbolické víno.

Klára

Rosé, polosuché
Modrý Portugal
Zbytkový cukr: 14,3 g/l
Celkové kyseliny: 9,2 g/l

Svěží, po letním ovoci vonící víno. Jahody a rybíz v něm nám připomínají prázdniny. Při párování zkuste čerstvé, klidně kozí sýry nebo lučinu, krásně zdůrazní ovocné chutě vína a zahladí kyselinku.

Rulandské modré

Rosé, polosladké
Zbytkový cukr: 22,7 g/l
Celkové kyseliny: 9,5 g/l

Bohaté plné víno, ve vůni i chuti zralé třešně chrupky i s peckou v závěru. Jahodový punčák je možná smělé přirovnání, ale ta plnost a sladší chuť nám ho připomíná. Ve vůni jsou zralé třešně a višně. V chuti svěží kyselinka v závěru jahody se smetanovým přelivem.

Rulandské modré 2017

Červené, suché
Hrozny sklizeny: 4.10.2017
Zbytkový cukr: 0,2 g/l
Celkové kyseliny: 5,8 g/l

Perfektní elegance tohoto vína dává vyniknout jemným tónům typickým pro ovocné Rulandské modré, ve vůni jsou třešně a švestky, to vše plynule přechází do chuti s příjemným povidlovým závěrem.

 

NOVINKA - Sekty sv. Kláry

Milovníci vína budou moci zakoupit i novinku ročníku 2021. Jedná se o šumivá vína, která byla vyrobena ve spolupráci s firmou Proqin Velké Němčice klasickou metodou kvašením v lahvi. Tato vína v lahvi zrála po dobu 15 měsíců.

Výroba šumivého vína je velmi časově náročná. Na vína se nesmí spěchat, a tak, po prvotním dokvašení, se následně naše vína převezla na Moravu. Vína se naplní do sektových lahví s přidáním tzv. tirážního likéru, lahve se poté uzavřou korunkovou zátkou. V lahvi dojde k druhotnému kvašení, jen vznikající oxid uhličitý nemá kam unikat, a tak zůstane v podobě bublinek ve víně.
To naše šumivé víno se nechalo ležet na kalech 15 měsíců, pro získání větší komplexnosti a elegance.

Nechali jsme vyrobit celkem tři druhy šumivých jakostních vín metodou kvašením v láhvi:

Rulandské modré, Blanc de noir, jako Brut nature, tudíž bez přidání expedičního likéru, ten obsahuje 1 g/l zbytkového cukru, 6g/l kyselin a 12,5 % alkoholu.

Rulandské modré rosé, Brut, s obsahem 7g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 12,5% alkoholu.

Modrý Portugal rosé, Sec, s obsahem 25 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin a 11 % alkoholu.

Naše šumivá vína uvedeme do prodeje během piknikového víkendu 12.-14. 8.
Prodejní cena: 590 Kč (0,7 l)

 

Namíchejte si svůj pravidelný mix novinek z Botanické

*Potvrzením výběru a odesláním udělujete souhlas se zasíláním newsletteru.